top of page

Mötesbokning - våra bästa tips för att lyckas


Mötesbokning tips

Även om vi idag satsar mycket tid och resurser på inbound marketing förblir en av de viktigaste milstolparna för framgångsrik försäljning för oss och våra kunder att boka in kvalificerade säljmöten.

Nedan följer våra bästa tips:

Tips 1 för framgångsrik mötesbokning: Analysera dina "buyer personas"

Du kommer inte kunna positionera ditt företag och möta dina kunders behov om du inte vet vilka de är. Hur väl känner du till dina idealkunders bakgrund, deras mål och deras utmaningar. Hur väl förstår du deras intressen och behov? Vet du hur gamla de är, vilken utbildningsbakrund de har, om de har barn och hur deras liv ser ut. Dessa frågor kan låta specifika men här är grejen...

Att skapa specifika buyer personas kan dramatiskt förbättra din försäljning

Vill du läsa mer om hur du bör tänka när du skapar dina buyer personas rekommenderar vi dig att läsa mer genom att klicka på denna länk

 

Tips 2 för framgångsrik mötesbokning: Sikta högt Ända sedan jag började arbeta med försäljning, har jag hört mantrat från försäljningschefer och markandschefer som talar om för sina säljare att boka möten på så hög nivå som möjligt (C-level, C-Club, verkställande nivå, etc). Alla tycks veta vikten av att boka möten på rätt nivå. Trots detta möter jag gång efter gång säljare som ringer potentiella kunder som inte sitter i ledningsgruppen. Idén om att det funkar att boka möten med icke-beslutsfattare i syfte att de ska introducera dig för deras chefer funkar inte och är en myt.

  • LargestCompanies är en bra site för att hitta mer information om olika befattningshavare

  • AllaBolag kan utöver information om befattningshavare ge dig en översikt av bolagets nyckeltal

  • Vissa av våra medarbetare använder MerInfo för att hitta rätt telefonnummer

 

Tips 3 för framgångsrik mötesbokning: Inse att det kommer krävas mer tid och kraft än du tror att lyckas

En relativt vanlig missuppfattning om mötesbokning är att det är lätt att boka möten - det är det inte. Inom komplex B2B försäljning mot de största bolagen krävs både kvalitet och kvantitet i samtalen. När vi analyserar vår statistik med över 300 000 pickups är resultatet tydligt. Det krävs 9,3 pickups för att komma fram till en beslutsfattare i genomsnitt. En duktig mötesbokare som bokar möten för ett välkänt managementkonsultbolag bokar ett möte vid var 5:e kvalificerad dialog. Det betyder att det krävs nära 50 pickups för att boka ett möte i genomsnitt - om du är duktig. Är du nybörjare kan det ta flera veckor och hundratals samtal innan du blir framgångsrik. Lägg därtill alla röstmeddelanden, e-mails och kvalificeringsarbete och du förstår att det kommer att krävas tid och kraft. Men misströsta inte. Att lära sig argumentera, hålla sig till en röd tråd och att gå på avslut är en ovärdelig utbildning om du vill bli en framgångsrik säljare.

 

Tips 4 för framgångsrik mötesbokning: Fråga om din potentiella kund har tid att prata

Härom råder delade uppfattningar. Ibland hör jag säljare argumentera för att de genom att fråga om deras prospect har tid att prata ger dem möjligheten att säga nej. Vår erfarenhet är dock att det är osannolikt att lyckas boka ett möte som i slutändan leder till en affär genom att med hjälp av "fula tricks" eller brist på respekt försöka fula sig förbi en beslutsfattare. Även om bokade möten är viktigt får mötesbokningarna aldrig ske på bekostnad av "brand likeing". Vad är poängen med att "fulboka" ett möte om det leder till att din potentiella kund får en negativ bild av dig och ditt företag? Att fråga om mottagaren har tid är för oss en hygienfaktor som leder till gladare medarbetare, bättre samtal och fler affärer. Punkt.

 

Tips 5 för framgångsrik mötesbokning: Reflektera över hur du inleder ett normalt samtal via telefon..

Exempel 1​

- Suzanne Kuylenstierna

- Hej Mamma, det är Peter (konstpaus)

- HEEJ Peter

Exempel 2

- Rasmus

- Tjenare Rasmus, Peter här (konstpaus)

- Tjenare Peter

Det är vanligt att du som mötesbokare stressar in i samtalet.

- Bengt Åkesson

- Hej-Bengt-jag-heter-Peter-Kuylenstierna-och-arbetar-på-Adsensus-har-du-en-minut?

Tips, spela in några av dina samtal och lyssna på om din inledning låter stressad. Detta är ett av de vanligaste misstagen när du är ny som mötesbokare.

 

Tips 5 för framgångsrik mötesbokning: Använd ett CRM-system!

Att välja CRM-system är svårt och det finns många system att välja mellan. Nedan följer en kort genomgång av de system vi rekommenderar:

1. Hubspot CRM. Adsensus är återförsäljare av Hubspot Sales och Hubspot Marketing. Hubspot CRM är dock GRATIS vilket är nytt och unikt på marknaden för CRM-system. Andra fördelar är att du får gratis tracking av både e-post och webbsida. Vidare ger dig Hubspot CRM möjlighet att aktivera en rad olika tilläggsmoduler vilket ger dig möjlighet att sätta upp en fullskalig automatiserad lösning för digital leadsgenerering om du skulle ha behov av det i framtiden.

Kontakta oss om du vill ha mer information om Hubspot!

Den främsta nackdelen med Hubspot är att du själv måste lägga in och uppdatera din affärsinformation. Vill du ha hjälp att segmentera marknaden alt. uppdatera ditt CRM-system är du också varmt välkommen att kontakta oss!

2. LimeGo. Adsensus rekommenderar varmt Lundalogiks CRM-system LimeGo för de företag som vill ha ett enkelt CRM-system. Systemet kostar 329 kr/mån och användare. Den största fördelen är att du alltid har tillgång till uppdaterad affärsinformation. Vill du snabbt komma igång med bearbetningen i ett enkelt system är detta lösningen för dig. Nackdel, priset och avsaknaden av en fullskalig lösning som binder ihop sälj och marknad.

 

#mötesbokning #tips #mötesbokningstips #buyerpersona

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page